Una din 20 de persoane este posibil să sufere de „ Long COVID” în Marea Britanie. Simptomele persistă și la 5 săptămâni de la diagnosticare

Una din 20 de persoane este posibil să sufere de „ Long COVID” în Marea Britanie. Simptomele persistă și la 5 săptămâni de la diagnosticare
Publicat: 18/12/2020, 21:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:36

În primele zile ale pandemiei, a existat percepția că, pentru majoritatea persoanelor, COVID-19 a fost o boală scurtă, relativ ușoară, cu o durată mai mică de două săptămâni, majoritatea cercetărilor fiind axate pe proporția mult mai mică de pacienți care se îmbolnăvesc grav sau fatal .

Cu toate acestea, în ultimele luni am văzut o atenție sporită acordată persoanelor cu „Covidul prelungit”, ale căror simptome nu au fost suficient de grave pentru a fi spitalizati, dar au persistat timp de multe săptămâni sau luni.

Această boală pe termen lung este frustrantă și debilitantă pentru cei afectați, cu potențialul de a avea un impact semnificativ asupra societății în general. Dar nu a fost clar câți oameni suferă de „Covidul prelungit” sau cine prezintă cel mai mare risc.

Una din 20 de persoane este susceptibilă să sufere de simptome COVID-19 care durează mai mult de 8 săptămâni

Cea mai recentă analiză a datelor de la mii de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study de la ZOE, publicată ca preimprimare, arată că una din 20 de persoane este susceptibilă să sufere de simptome COVID-19 care durează mai mult de 8 săptămâni.

Estimările anterioare au sugerat că 14,5% dintre persoanele din Marea Britanie au prezentat simptome timp de cel puțin patru săptămâni, cu 2,2% mai susceptibile de a avea simptome care durează 12 săptămâni sau mai mult. Dar noile cifre ale Biroului de Statistică Națională sugerează că simptomele în curs ar putea fi mai frecvente decât se credea anterior.

Cu cât o persoană prezintă mai multe simptome în prima săptămână de boală, cu atât este mai probabil să dezvolte „Covidul prelungit”. Utilizarea acestui lucru împreună cu vârsta, sexul și indicele de masă corporală au însemnat că s-ar putea prezice cine are cel mai mare risc de a dezvolta simptome pe termen lung.

Prof. Tim Spector la King’s College din Londra a declarat că studiul s-a axat pe un subgrup de date de la 4.182 de utilizatori de aplicații COVID Symptom Study care și-au înregistrat în mod consecvent starea de sănătate și au dat rezultate pozitive pentru COVID-19 prin testarea PCR.

Extrapolându-se către populația generală din Marea Britanie, care are o vârstă  diferită  în comparație cu utilizatorii aplicației COVID Symptom Study, echipa a estimat că aproximativ unul din șapte (14,5%) dintre persoanele cu COVID-19 ar fi bolnav cel puțin 4 săptămâni, unul din 20 (5,1%) timp de 8 săptămâni și unul din 45 (2,2%) timp de 12 săptămâni sau mai mult.

Cine este cel mai suscetibil să primească „Covidul prelungit”?

Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă sunt mult mai susceptibile de a obține „Covidul prelungit” decât persoanele mai tinere, deși apare la toate vârstele. „Covidul prelungit” afectează aproximativ 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani care se simt rău, procentajul crescând la 22% din cei peste 70 de ani.

Deși bărbații sunt mai susceptibili de a fi internați la spital cu COVID-19, femeile par să fie puțin mai susceptibile de a suferi de „Covidul prelungit” decât bărbații (14,5% comparativ cu 9,5%), dar numai în grupul de vârstă mai tânăr.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu astm au avut mai multe șanse să dezvolte „Covidul prelungit”, deși nu existau legături clare cu alte condiții de sănătate care stau la baza acestora.

Important, cu cât o persoană are mai multe simptome în prima săptămână, cu atât este mai probabil să dezvolte „Covidul prelungit”.

Simptome „Covidului prelungit”

Echipa a constatat că simptomele s-au împărțit în două mari grupuri. Unul a fost dominat de simptome respiratorii, cum ar fi tuse și dificultăți de respirație, precum și oboseală și dureri de cap. Al doilea grup a fost „multi-sistem”, afectând multe părți ale corpului, inclusiv creierul, intestinul și inima. Pacienții cu „Covidul prelungit” au raportat, de asemenea, simptome cardiace, cum ar fi palpitații sau bătăi rapide ale inimii, precum și ace și ace sau amorțeli și probleme de concentrare („ceață cerebrală”). Persoanele care au prezentat o gamă largă de simptome în multe sisteme ale corpului au fost mai susceptibile de a avea nevoie de o evaluare a spitalului.

Scara problemei

Având în vedere că una din douăzeci de persoane cu COVID-19 este susceptibilă să fie afectată de „Covidul prelungit”, numărul absolut de persoane afectate de „Covidul prelungit”  va crește doar pe măsură ce pandemia continuă, adăugând potențial sute de mii în Marea Britanie și milioane în întreaga lume.

Dr. Claire Steves, autor principal de la King’s College din Londra, a declarat: „Este important să folosim cunoștințele pe care le-am dobândit din primul val al pandemiei pentru a reduce impactul pe termen lung al celui de-al doilea. Datorită înregistrării sârguincioase a colaboratorilor noștri până acum, această cercetare ar putea deja deschide calea către strategii preventive și de tratament pentru a reduce efectele pe termen lung. Utilizarea zilnică a aplicației poate ajuta persoanele afectate și medicii acestora să clasifice și să evalueze mai bine riscurile de a dezvolta o boală mai severă. Îi îndemnăm pe toți să se alăture efortului, descărcând și partajând aplicația și luând doar un minut în fiecare zi pentru a vă înregistra sănătatea. ”

Dr. Claire Steves, de la King’s College London, membru al echipei din spatele studiului simptomelor Covid, a declarat că cifrele sunt mai mari decât estimările lor.

Dar, a spus ea, se pare că participanții la studiul ONS nu au fost întrebați dacă simptomele înregistrate au început doar după infecție.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...